Sodík-sůl, je takový strašák pro lidi.
Sodík je sůl, chemicky chlorid sodný, značka NaCl
Ale se sodíkem se to má, jako se vším. Všeho moc škodí a dobrého pomálu. Určitě všichni z dětství známe oblíbenou pohádku Sůl nad zlato. Tak bychom se k soli-sodíku, měli chovat. Musíme s ní šetřit, ale je pro náš život, pro rovnováhu v organismu, naprosto nezbytná.
Sodík patří do skupiny zásadotvorných minerálních látek, které odkyselují organismus. Sodík je součástí Zásadité směsi MINERALY. Špatný je jeho nedostatek i nadbytek v organismu. Sodík se vyskytuje v ovoci a zelenině, hlavně tmavě zelené listové. Sodík je v mrkvi, celeru, jahodách, květáku, jablkách okurkách, červené řepě, fazolích, chaluhách, řasách a samozřejmě pro nás největším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl. Sodík z ovoce a zeleniny je samozřejmě přijatelnější než sodík z kuchyňské soli. Z výčtu výše uvedené zeleniny je zřejmé, že je lepší dochutit
např. polévku sušenou mletou kořenovou zeleninou než kuchyňskou solí.
Sodík ve „zdravé“ podobě je tedy v zelenině.
Při nadměrném pocení nebo používání léků na odvodnění organismu(diuretika) dochází k velkým ztrátám sodíku. Nízká hladina sodíku může také poukazovat na oslabení kúry nadledvin.
Sodík je nepostradatelný tělesný elektrolyt, který se podílí na správné funkci organismu, udržuje osmotický tlak buňky a tím napomáhá využití vody a živin v těle. Mezi jeho další funkce v těle patří účast na svalových kontrakcích, metabolismu bílkovin a sacharidů, na štěpení a ukládání glukózy, na přenosu nervových impulsů a vylaďování srdečního rytmu.
Co způsobuje nedostatek sodíku
Nedostatek se projevuje ochablostí a úbytkem svalstva, škubáním, vyčerpaností, špatnou koncentrací a ztrátou paměti, nechutenstvím, průjmem, bolestmi nervů, artritidou, špatným trávením, oslabenou funkcí nadledvin a hubnutím. Kritický nedostatek sodíku může způsobit dehydrataci a následně až smrt. K úbytku sodíku dochází např. pocením, při průjmu a zvracení, hladovkou a nadměrným sportovním výkonem doprovázeným pocením.
Jestliže je ve stravě nadbytek sodíku, může to vést k vysokému krevnímu tlaku. Jestliže se stravujeme střídmě, jíme dostatek zeleniny a ovoce, zbytečně nesolíme, tak organismus získá vyrovnané množství zásadotvorné směsi minerálů.
Sodík a vysoký krevní tlak
Zákazníci se mě občas ptají, jestli může člověk, který má vysoký krevní tlak, používat Zásaditou směs MINERALY, když obsahuje sodík. Je zajímavé, že je nenapadne zkoumat, kolik zbytečné soli z „neužitečných“ potravin, typu párky, uzeniny apod., do sebe nasoukají. Moje odpověď zní, že kromě jiných vlivů mají vysoký krevní tlak z toho, že jejich vnitřní prostředí není vyrovnané, je překyselené. Odkyselením organismu Zásaditou směsí minerálů se z části srovná i vysoký tlak. Léky na tlak je ovšem nutno konzultovat s lékařem, který jediný může jejich množství v případě harmonizování tlaku snížit.
Na závěr si tedy shrneme, že sodík je pro organismus nezbytně nutný, rozhodující je jeho množství a vyrovnanost s ostatními minerály ze skupiny zásadité směsi-vápník, hořčík, sodík a draslík.
Zásaditá směs těchto minerálů je v Zásadité směsi MINERALY nebo Zásadité směsi MINERALY LINIE.
Tyto výrobky si můžete zakoupit v internetovém obchodě ZENTRICHOVY APATYKY.